fbpx

HVAD ER EN IVÆRKSÆTTER?

HVAD ER EN IVÆRKSÆTTER?

En iværksætter er rigtig mange ting. Der er dog nogle forskellige kriterier og kendetegn ved hvad en iværksætter er, og jeg vil forsøge at give svar på, hvad en iværksætter helt konkret er, i denne artikel.

En iværksætter er en person som igangsætter nye projekter, uanset om det er en virksomhed, et initiativ, en organisation eller andet. En iværksætter er ikke en jobbetegnelse, men derimod en person som er karakteriseret ved en masse kendetegn, men skal man beskrive en iværksætter med et ord, så er det, at det er en person som er foretagsom.

Hør mig give en kort forklaring på, hvad en iværksætter er

Hvilke typer iværksættere findes der?

Når man forestiller sig en iværksætter, så er det ofte en person som har startet en virksomhed, og måske endda flere virksomheder, men det er faktisk ikke altid, at dette er en iværksætter. En iværksætter kan nemlig kaldes flere ting:

  • Serieiværksætter
  • Vækstiværksætter
  • Entreprenør
  • Intraprenør
  • Selvstændig

Hvad er en serieiværksætter?
En Serie-iværksætter er en iværksætter, som har startet flere virksomheder, og er også ofte defineret ved en person, som er lykkedes med de projekter som iværksætteren har startet op.

Hvad er en vækstiværksætter?
En vækstiværksætter er en person som bliver iværksætter, primært med fokus på at vækste deres forretning. Disse iværksættere har ofte stort fokus på at skalere deres forretning, så de får en høj omsætning og mange ansatte. I Danmark hyldes iværksættere ved at kunne vinde en Gazelle-pris som udloves af Børsen, til de vækstiværksættere som gør det ekstraordinært godt.

Hvad er en Entreprenør?
En Entreprenør kan være to ting. Det kan nemlig være en person som udfører en lang række opgaver indenfor bygge- og anlægsbranchen, men i lige præcis dette tilfælde, hentyder vi til den anden betydning, som er en iværksætter der starter virksomheder fra bunden. Ordet entreprenør kommer af det franske ord ‘Entreprende’ som betyder ‘at gennemfører’ og det giver derfor god mening, at det kan betyde begge dele.

Hvad er en Intraprenør?
En intraprenør, er ikke en person som man nævner særlig ofte, men det er faktisk også en iværksætter som starter projekter, men i stedet for at det er virksomheder de starter, så er det ofte projekter som åbner nye forretningsområder i de virksomheder hvor de er ansat.

Hvad er en selvstændig?
Slår man ordet “selvstændig” op i ordbogen, så lyder definitionen på at “det er en person som er i stand til at tænke og handle uden at føle sig bundet af råd, vejledning, forbilleder eller anden hjælp udefra.” En selvstændig er altså derfor også en iværksætter, men ofte en ældre udgave af begrebet.

Iværksættere har stjernestatus

Kigger man på det at være iværksætter, har det aldrig været mere populært at være iværksætter end det er i dag. Dette kan ses ved at mainstream TV-kanaler som DR og TV2 er begyndt at producere udsendelser omkring iværksætteri, fordi det efterhånden er underholdende for mainstream danskere at følge med i. Dette er udsendelser som ‘Løvens hule’ og ‘365 dage til succes’.

Da der er kommet mere rockstjernestatus af at være iværksætter tiltrækker det også flere end nogensinde, til at springe ud i iværksætteriet.

Livet som iværksætter

Grunden til at det er tiltalende at bliver iværksætter, skyldes at man selv kan bestemme over sin virksomhed, man kan selv bestemme hvor meget man vil arbejde, og man kan selv bestemme hvem man vil ansætte. Man er derfor som iværksætter i rigtig meget kontrol over sit arbejde, og man har ikke nogen som bestemmer over sig.

Det som kan være hårdt ved at være iværksætter, er at man selv står med hele ansvaret for at virksomheden kører, og man skal ofte arbejde hårdt i en årrække, før man når til et sted, hvor få de goder, som iværksætterlivet giver.

Hvad kendetegner en iværksætter?

Det er ofte mange af de samme kendetegn som går igen ved iværksætterne, og det er nogle helt klare personlighedstræk, som man kender fra iværksætterne. Dette er ofte kendetegnet ved at de er:

  • Passionerede omkring det de laver
  • Tænker udenfor boksen
  • Optimistisk omkring tilværelsen
  • Har selvtillid og er selvsikker
  • Har en tendens til at overvinde modgang.

Har du nogen af disse kendetegn ved dig som person, så er det meget sandsynligt at du er den oplagte iværksætter.