fbpx

4 Kriterier for succes som iværksætter

Siden jeg solgte mine ejerandele i min seneste virksomhed, har jeg haft møder med mere end 50 iværksættere, og det har give mig indblik i mange af de problematikker som man som iværksætter kan stå overfor, men også de egenskaber som er vigtige for at opnå succes.

Jeg har besluttet mig for at skrive dette indlæg omkring hvilke egenskaber, som er vigtige at have som iværksætter, for at opnå succes. Det gør jeg på baggrund af at jeg de seneste 3 måneder, har haft møder med mere end 50 iværksættere. Derudover har jeg selv startet flere virksomheder, heriblandt Karat24 og Asento, og det er fra alle disse steder jeg trækker mine erfaringer.

1. Passion og tunnelsyn

Den første egenskab har jeg valgt at beskrive som “Passion og tunnelsyn”. Det har jeg fordi jeg mener det er vigtigt hvis man starter som iværksætter, og gerne vil opnå succes, at man har så stor passion for sit projekt at man simpelthen ikke kan lade være med at arbejde på sin virksomhed. Dette er grunden til at jeg i eksemplet beskriver det som tunnelsyn, fordi man er så passioneret omkring emnet, at man er villig til at stoppe med at spille Playstation, se Netflix, gå i byen eller andre ting som ikke skaber værdi, og i langt de fleste tilfælde vælger prioritere at arbejde på sin virksomhed i sin fritid frem for andre ting, fordi man simpelthen ikke kan lade være. Der er stor forskel på at sige man gerne vil have succes, og rent faktisk arbejde for det.

2. Opbakning fra baglandet

Ligesom med alle andre ting man foretager sig i livet, så er det specielt også som iværksætter vigtigt at man har opbakning fra baglandet. Når jeg siger baglandet, så mener jeg kæreste, familie og venner. Det kan betyde enormt meget at de alle bakker op omkring ens beslutning, om at man vil investere mange timer og ressourcer, i at forsøge at bygge sin egen virksomhed. Jeg selv har oplevet flere iværksættere som ikke har haft denne opbakning, og det har gjort det meget sværere for dem at nå langt, fordi de hele tiden føler at de er nødt til at kompensere for at de ikke har taget et job, eller andet over for sit bagland, hvilket kan være enormt stressende.

3. Det rigtige netværk

Alle snakker om netværk og vigtigheden af det. Jeg er kommet til præcis samme konklusion = Det er enormt vigtigt. Jeg har startet ialt 3 virksomheder i min karriere som iværksætter, og jeg kan mærke at for hver virksomhed jeg har startet, dés nemmere har det været at få de første kunder, hvilket jeg især kan mærke skyldes at have opbygget et stort netværk. Et af de bedste råd jeg kan give er derfor, at du skal begynde at bygge så mange og gode relationer som muligt, også selvom det er til personer, som du måske ikke kan få særlig meget ud af på kort sigt.

4. Learn by doing

Når man vælger at kaste sig ud som iværksætter, står man pludselig selv med ansvaret for at ens læringskurve fortsat vokser. Man får ikke længere leveret materiale fra sin chef, lærer eller andre, som fortæller hvad man skal lærer. Det er derfor vigtigt at man selv gør sig selv klogere, og her anbefaler jeg at man læser bøger, lytter til podcast eller bruger sit netværk. Derudover er det ekstremt vigtigt at man lærer af sit arbejde, og altid er selvkritisk omkring sin egen præstation, for at vurdere om man kunne præstere bedre, og samtidig sikre sig at man ikke begår de samme fejl 2 gange. Er man ikke i udvikling, er man i afvikling.

Dette er mit bud på 4 egenskaber, som jeg ser som succeskriterier for at man kan få succes som iværksætter.